΄΄Τα πρώτα βήματα” είναι ο τίτλος της έκθεσης χειροτεχνίας και εικαστικών που έφτιαξαν παιδικά χεράκια και επιμελήθηκαν με περισσή αγάπη και φροντίδα η Κωνσταντίνα Μώρου και η Δωροθέα Ραυτογιάννη.

Εμείς βρεθήκαμε στην έκθεση, θαυμάσαμε όλα τα έργα των λιλιπούτειων καλλιτεχνών, φωτογραφίσαμε και συνομιλήσαμε με τις υπεύθυνες της έκθεσης.

Κ. Μώρου: ” Στην έκθεση μας συμμετέχουν παιδιά από 4,5 μέχρι 12 ετών. Έχουν δουλέψει με μεικτές τεχνικές. Στο εργαστήριο μαθαίνουμε πηλοπλαστική και craft, ραπτική, οτιδήποτε μπορούν να δημιουργήσουν με τα χέρια τους και με όλα τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Κάνουν επίσης και παραδοσιακή κεραμική. Κάθε παιδί έχει δουλέψει πάνω σε ένα θέμα, κάνοντας βέβαια το καθένα του μοναδικό του έργο, γιατί κάθε παιδί έχει άλλη ψυχοσύνθεση και άλλες προσλαμβάνουσες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Ενώ έχουμε έργα που μπορεί να φαίνονται όμοια, το καθένα είναι μοναδικό. Τα παιδιά μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, εκτός του ότι συνεργάζονται και μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω στις τεχνικές και πάνω στη δημιουργία που θέλουν να φτιάξουν, μαθαίνουν πολλά υλικά. Μπορούν να πιάσουν οτιδήποτε στα χέρια τους και να το κάνουν έργο.

Σήμερα παρουσιάζουμε την έκθεση με τα έργα των παιδιών. Έχουμε πίνακες ζωγραφικής, έργα πηλό, έχουμε decoupage και περιμένουν να έρθουν οι φίλοι τους και οι δάσκαλοί τους, αλλά και όποιοι άλλοι θέλουν και να θαυμάσουν τα έργα των παιδιών. Θα χαρούμε πολύ να έρθει ο κόσμος να τα δει και να καταλάβουν και τα παιδιά ότι έχει αξία αυτό που φτιάχνουν.”

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα στον Σύλλογο ”Χορεύρεσις” και κάθε Πέμπτη απόγευμα στο Κρυονέρι και πάρα πολύ συχνά γίνονται διάφορα events που τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν σε αυτοτελή μαθήματα.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό σήμερα και αύριο από τις 10:30 μέχρι τις 14:30 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

Λίγα λόγια για την Κωνσταντίνα Μώρου.

Η Κωνσταντίνα Μώρου είναι γλύπτρια, κεραμίστρια και δημιουργός bjd εικαστικής κούκλας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς. Τα έργα της έχουν λάβει βραβεία και διακρίσεις παγκοσμίως. Κέρδισε το Βραβείο Diamond 2019 για την πορσελάνινη εικαστική κούκλα της “Candy” στην κατηγορία Fantasy OOAK.Οι εύθραυστες κούκλες της, βγαλμένες από μια μεταμοντέρνα, φουτουριστική, νοσταλγική εποχή, πλάσματα φαντασίας, κατασκευασμένες από πορσελάνη υψηλής θερμοκρασίας 1250 βαθμών Κελσίου βάφονται κυρίως με χρώματα China Paint που ψήνονται έως και πέντε φορές στους 750 βαθμούς Κελσίου ώστε να φτάσουν στην πιο ανθεκτική τους κατάσταση και να πετύχουν τον μέγιστο βαθμό ενσωμάτωσης στον πηλό.Η πρώτη επαφή της Κωνσταντίνας με τον πηλό συνέβει σε νεαρή ηλικία επτά ετών ενώ η μητέρα της παρακολουθούσε μαθήματα πηλού εκείνη την περίοδο. Στα επόμενα δέκα χρόνια απέκτησε όλες τις απαιτούμενες γνώσεις στο αντικείμενο, στο σχεδιασμό και την τεχνολογία υλικών. Σήμερα είναι μια από τις πιο γνωστές κεραμίστριες στη δημιουργία κούκλων, γλυπτών πορσελάνης υψηλής θερμοκρασίας που δεν έχουν καμία αυτόματη κίνηση, αλλά μπορούν να αλλάξουν πολλές θέσεις χρησιμοποιώντας δεκατρείς αρθρώσεις στο σώμα τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Λουτριώτης

By ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Bachelor of Arts. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Μέλος Δ.Σ. Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου ''Ελπίδα Μάνας΄΄, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.