Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Πέντε καλλιτέχνες προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία συμβίωσαν καλλιτεχνικά για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στο ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου.  Εξερεύνησαν την κρυφή γοητεία της καθημερινής τελετουργίας  πειραματιζόμενοι με το φως, τους ήχους και την έννοια του χρόνου.

Tο Flux Laboratory Athens προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να εργαστούν επιτόπια, ξεδιπλώνοντας την πρακτική τους και αλληλεπιδρώντας με τα υλικά και άυλα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου. Η  Κατερίνα Δρακοπούλου (ηθοποιός, performer), η Χρυσάνθη Κουμιανάκη (εικαστικός), ο Παύλος Λυκούδης aka Okami (χορευτής), ο Γιώργος Μωραΐτης (εικαστικός και ηχητικός καλλιτέχνης) και η Άννα Παγκάλου (mezzo soprano, καλλιτέχνις ήχου και εγκαταστάσεων) επεξεργάστηκαν το συναίσθημα αυτής της «αναμονής». Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αυρήλιος Καρακώστας κατέγραψε την κίνηση των σωμάτων τους στο χώρο, την επίδραση του ρυθμού και του χρόνου στην καλλιτεχνική διαδικασία και την υλικότητα των έργων τους. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη δημιουργία ενός φιλμ μικρού μήκους.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, το κτίριο θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν μέσα από μια σειρά έργων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του residency: 3 μακράς διαρκείας (durational) performances, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live.

Διεύθυνση: Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, 105 56, Αθήνα (Πλάκα)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 15.00.

15.00 – 20.30: performances μακράς διαρκείας από την Κατερίνα Δρακοπούλου, τον Παύλο Λυκούδη και την Άννα Παγκάλου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα περιεργαστούν τα έργα στον χώρο οποιαδήποτε ώρα, με τον δικό τους ρυθμό.

21.00 – 21.30: Ακουστικό live από τον Γιώργο Μωραΐτη στον 4ο όροφο.

Έργο στην πρόσοψη του κτιρίου: Χρυσάνθη Κουμιανάκη

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση εδώ

Φωτογραφίες : Σπύρος Στρογγύλης

By Ευάγγελος Λουτριώτης

Ονομάζομαι Ευάγγελος Λουτριώτης και είμαι φωτογράφος. Έχω σπουδάσει εφαρμοσμένη και καλλιτεχνική φωτογραφία στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης(Δ.Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς). Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας, όπως σεμινάριο Αστροφωτογραφίας με την υποστήριξη της Canon. Έχω πιστοποιηθεί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο αντικείμενο ''Φωτογραφία και Διαφήμιση''. Ασχολούμαι με τη φωτογραφία τα τελευταία 25 χρόνια και έχω συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα μου έχουν δημοσιευθεί και στα δύο ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά. Φωτογραφίες μου έχουν αποτελέσει μηνιαία εξώφυλλα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της Canon (Facebook και Instagram). Μεγάλο μέρος της ενασχόλησής μου με τη φωτογραφία αποτελεί η φωτογραφία τεκμηρίωσης καθώς και η φωτογράφιση παραστατικών τεχνών. Παρόλο που εργάζομαι σε διάφορα είδη φωτογράφισης, η φωτογραφία δρόμου και τα ασπρόμαυρα θέματα είναι τα είδη που επιλέγω για τα προσωπικά μου projects. Οι φωτογραφίες είναι η ματιά μου στον κόσμο γύρω μου και όχι μια ρεαλιστική αποτύπωσή του. Στόχος μου είναι μέσα από τη φωτογραφία να αφήσω τον θεατή να ερμηνεύσει τον κόσμο, όπως τον βλέπω μέσα από τον φακό μου.