1. ”Γενναία παιδιά” ο τίτλος του καινούριου σας βιβλίου. Πόση γενναιότητα χρειάζονται τα παιδιά στη σημερινή εποχή;
Τα σημερινά παιδιά χρειάζονται να οπλιστούν με πολύ θάρρος και γενναιότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ζωής. Η γκάμα των προβλημάτων είναι ευρεία, από το bullying που δέχονται στο σχολείο και τα social media, την απειλητική κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, τον ακραίο εγκλεισμό τους από τα μέτρα προστασίας για τον κόβιντ μέχρι τα σοκαριστικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας και τις γυναικοκτονίες.
2. Στο βιβλίο αυτό αγγίζετε ένα ευαίσθητο και δυστυχώς, πάντα επίκαιρο θέμα. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή;
Δυστυχώς είναι πολύ επίκαιρο το θέμα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Ως μάνα, γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε μια πατριαρχική κοινωνία έχω δει περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Έχω μια ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα, είμαι πάντα με το μέρος του αδικημένου και κακοποιημένου παιδιού και της γυναίκας που υποφέρει από βίαιες, τοξικές σχέσεις.
Θέλω μέσα από το βιβλίο μου να αφυπνίσω συνειδήσεις, να θέσω το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση με σκοπό να βοηθήσω, να ενδυναμώσω τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να βρουν το κουράγιο για να φύγουν πριν να είναι αργά.
3. Γιατί πιστεύετε ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα;
Πιστεύω ότι ένας παράγοντας έξαρσης της βίας και των γυναικοκτονιών ήταν ο εγκλεισμός που έφερε το μέτρο προστασίας κατά του κόβιντ που έφερε στην επιφάνεια την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας. Οι τοξικές, αρρωστημένες σχέσεις που προ κόβιντ έβρισκαν διέξοδο μέσα από κοινωνικές δραστηριότητες, δουλειά και σχολείο εγκλωβίστηκαν και ξέσπασαν σε ακραίες βιαιότητες. Τι τραγική ειρωνεία για τα βασανισμένα παιδιά και τις μανάδες τους να προσπαθούν να επιβιώσουν από την απειλή του κόβιντ και έναν βίαιο γονέα και σύζυγο!
4. Ποια μηνύματα θεωρείτε ότι πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας για να αποφευχθούν καταστάσεις βίας στο μέλλον και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό;
Ότι η αγάπη δίνει χαρά, δεν σκοτώνει!
Ότι αξίζουν κάθε ευτυχία, να αγαπάνε τον εαυτό τους, να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην γίνουν υποχείρια κανενός.
Να αναγνωρίζουν από την αρχή τα σημάδια ψυχολογικής και σωματικής βίας και να φεύγουν γρήγορα από τοξικές και αρρωστημένες σχέσεις.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ειλικρινή, ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας, να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους, να τα ακούμε. Τότε μόνο θα είναι ανοιχτά στο να μας ζητήσουν βοήθεια.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί έφηβοι που δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους και όσο περισσότερο βυθίζονται σε μια κακοποιητική σχέση, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται ψυχικά από μας. Θεωρώ ότι η γνώση είναι δύναμη. Μέσα από τη λογοτεχνία, τις τέχνες παίρνουμε δύναμη, έμπνευση, κουράγιο και ελπίδα. Ένα βιβλίο μπορεί να μας επηρεάσει τον ψυχισμό και την κοσμοθεωρία περισσότερο από ένα κοντινό μας άνθρωπο.
Επίσης, πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιο πρότυπα για τα παιδιά μας και όχι παραδείγματα προς αποφυγή.
Η Νίσα, η μάνα στο βιβλίο μου, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και τα πατριαρχικά στερεότυπα με τα οποία γαλουχήθηκε, μετατράπηκε σε μάνα τίγρη για να σώσει το γιο της από τον βίαιο πατέρα του. Πήρε δύναμη απ’ το παιδί της και έτσι οπλίστηκε με θάρρος και εγκατέλειψε τον άντρα της για να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της.
5. Γιατί επιλέξατε την Ινδία ως τόπο για την εξέλιξη του βιβλίου σας;
Η Ινδία είναι μια πολύ αγαπημένη μου χώρα και άρχισε να μου κινεί το ενδιαφέρον από την εφηβεία μου. Είναι μια χώρα με αντιθέσεις και με γοητεύει πολύ. Εστιάζω στα θετικά αυτού του τόπου. Για μένα η Ινδία είναι η μαγική χώρα των μπαχαρικών, των χρωμάτων, της μελωδίας του σιτάρ, του σημαντικού φιλειρηνικού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι, της πλούσιας ιστορίας και αρχιτεκτονικής, του Bollywood, της γιόγκα και του διαλογισμού, της ενσυνειδητότητας, των συναρπαστικών φεστιβάλ και γιορτών, των πολύχρωμων σάρι και των δυνατών οικογενειακών δεσμών.
Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που επέλεξα την Ινδία για τα «Γενναία Παιδιά» ήταν για να τονίσω ότι το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια διεθνής, παγκόσμια μάστιγα που αφορά όλους και όλες. Ήθελα μέσα από την Ινδική κουλτούρα και την αστερόσκονη της μυθοπλασίας να αποστασιοποιήσω τα θύματα από τα κοντινά τους τραύματα και να τους ταξιδέψω σε μια εξωτική ενδιαφέρουσα χώρα.
6. Ποια από τις τέσσερις ιδιότητες σας, γυναίκα, μάνα, καθηγήτρια, συγγραφέας λειτούργησε πιο καίρια στην επιλογή του θέματος;
Ως μάνα και γυναίκα περισσότερο ένιωσα την ανάγκη να θίξω το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας για να εκφράσω την απόγνωση των θυμάτων και να δώσω φωνή σ’ αυτές τις βασανισμένες ψυχές. Ως καθηγήτρια και συγγραφέας θέλω να καθοδηγώ τα νέα παιδιά και να περνάω κοινωνικά μηνύματα που καλυτερεύουν τη ζωή των αναγνωστών και των συνανθρώπων μας. Όλες αυτές οι ιδιότητες με ωθούν στο να θέλω να συνεισφέρω και να βοηθάω τους άλλους.
Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε: « Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο».
7. Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;
Η ομορφιά της τέχνης είναι ότι ο καθένας ερμηνεύει ένα έργο σύμφωνα με τα ερεθίσματα και τα βιώματα που έχει ο ίδιος.
Ελπίζω και εύχομαι ο αναγνώστης/ η αναγνώστης να αφυπνιστεί, να νιώσει ένα συνονθύλευμα από έντονα συναισθήματα, να πάρει ευθύνη για τη ζωή του/ της και να αντιδράσει έμπρακτα.
Τα «Γενναία Παιδιά» απευθύνονται και σε γυναίκες που πάλεψαν με τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους δαίμονες και νίκησαν.
8. Ποια αίσθηση πιστεύετε ότι θα του αφήσει;
Ευελπιστώ τα «Γενναία Παιδιά» να δώσουν την αίσθηση μιας γλυκόπικρης εμπειρίας. Είναι θεατές ενός κοινωνικού και προσωπικού δράματος με σκηνές από την εξωτική Ινδία και στο τέλος του έργου υπάρχει η κάθαρση, η Θεία Δίκη, η ελπίδα, η χαρά και η αγάπη!