Στη Νέα Ερυθραία δίπλα από την εκκλησία της Αγ. Ματρώνας, βρίσκεται ένα ”διαμάντι”. Η παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς Search. Εμείς επισκεφθήκαμε την βιβλιοθήκη, τη φωτογραφίσαμε και συνομιλήσαμε με την επικεφαλής κ. Φρουζάκη Κατερίνα.

Πότε και πώς ξεκίνησε η λειτουργία της βιβλιοθήκης κ. Φρουζάκη;

” Η βιβλιοθήκη υπάρχει στον Δήμο από το 1998 και ανήκε στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ιδρύθηκε από την Anne Schlumberger (Αν Σλουμπερζέ) που είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε προσπαθήσει να φτιάξει βιβλιοθήκες σε μέρη που τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στο βιβλίο. Ήταν σπαρμένες από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, σε χωριά, νησιά, παντού. Η δική μας βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε γιατί ένας συγγενής της που έμενε στην Εκάλη ζήτησε να φτιαχτεί μία βιβλιοθήκη που να είναι κοντά του. Αρχικά, η βιβλιοθήκη στεγάστηκε στην οδό Φλέμινγκ 6, αλλά το 2010 μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε το κτήριο λόγω ιδιόχρησης. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να βρεθεί χώρος ώστε να μπορέσει να στεγαστεί η βιβλιοθήκη.

Προέκυψαν δυσκολίες από αυτή τη μεταστέγαση;

Έπρεπε να είναι ένας χώρος άνετος για να μπορούν να υλοποιηθούν και τα διάφορα projects που κάνουμε. Προσωπικά, ήθελα να βρεθεί ένα προσφυγικό οίκημα, έτσι ώστε να μπορέσει να σωθεί και να αποκτήσει ξανά ζωή, αλλά δεν βρέθηκε και έτσι ήρθαμε εδώ. Ο χώρος προοριζόταν αρχικά για νηπιαγωγείο. Αυτό δεν έγινε και έτσι εγκαταστάθηκε η βιβλιοθήκη. Με το που ήρθαμε εδώ υπήρχαν πολλές βασικές ελλείψεις αλλά έκλεισε δυστυχώς ο οργανισμός και έτσι δεν είχαμε πλέον καμία στήριξη. Η βιβλιοθήκη λειτουργούσε κανονικά με τα προγράμματά της, με το δανεισμό βιβλίων αλλά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένας φορέας να στηρίξει τη βιβλιοθήκη δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα γιατί δεν μπορούσαμε ούτε χορηγίες να ζητήσουμε.

Ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες; Με ποιον τρόπο;

Το 2014, ένα ίδρυμα στο Houston, που λέγεται SEARCH (τα αρχικά για τις λέξεις Science, Education, Research… ) το οποίο σχετίζεται με την οικογένεια Schlumberger, ανέλαβε και μας χρηματοδοτεί με ένα ποσό, 5000€ ετησίως. Ιδρύθηκε έτσι μία ΑΜΚΕ, στην οποία μέλος είναι πάντα ο εκάστοτε πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Βικέλας.

Τι είδους προγράμματα υλοποιεί η βιβλιοθήκη και ποια η δυναμική της;

Η βιβλιοθήκη Search υλοποιεί ανελλιπώς προγράμματα από το 1998 που ιδρύθηκε και ενημερώνεται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 8500 τίτλους βιβλίων, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Κάθε Παρασκευή 18:00-20:00 κάνουμε κάποιο πρόγραμμα που σχετίζεται με τον Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία, την Επιστήμη.

Μιλήστε μας για κάποια από αυτά τα Προγράμματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι ”Ο κόσμος του φανταστικού στη Λογοτεχνία” που εμπεριέχει και το ιστορικό πλαίσιο, τη γεωγραφία της εποχής. Ξεκινώντας από το έπος του Γκιλγκαμές θα φτάσουμε μέχρι τις μέρες μας. Κάθε εβδομάδα λοιπόν, τα παιδιά μαζεύονται και δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το πιο πρόσφατο είναι η Θεία Κωμωδία του Δάντη . Πάνω σε αυτό παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων και κάνουμε μία προσπάθεια να έρθει αρχές Νοέμβρη ένας καθηγητής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών για να κάνει μία παρουσίαση, μία ομιλία σε σχέση με τη λογοτεχνία και τα videogames.

Πέρσι, ωστόσο κάνατε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για το 1821.

Ναι, πέρσι κάναμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για το 1821 που καταλήξαμε να το παρουσιάσουμε φέτος, μετά από επιθυμία των παιδιών γιατί είχαν τόσο πολύ ενθουσιαστεί, είχαν ξεχειλίσει από όλο αυτό που, ενώ ήμασταν εν μέσω άλλου προγράμματος το καλοκαίρι, μου ζήτησαν να το παρουσιάσουμε. Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά γιατί είχε έρθει και η κ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας που μίλησε στο κοινό. Ήταν στημένη όλη η Έκθεση με τις δουλειές των παιδιών και έξω στην αυλή μας είχαμε ένα τραπέζι στρωμένο με φαγητά από την εποχή εκείνη. Ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με μια πολύ ωραία κατάληξη γιατί τα παιδιά στάθηκαν μπροστά στην κάθε παρουσίαση και ενημέρωναν το κοινό τους τι ήταν αυτό που τα εντυπωσίασε περισσότερο. Άλλο στην ενδυμασία, άλλο στην τέχνη, άλλο στα όπλα, στις σχέσεις Ελλήνων-Τούρκων, στη γλώσσα.

Εκτός από Λογοτεχνικά προγράμματα, υλοποιείτε και προγράμματα από άλλους τομείς;

Ναι, δεν κάνουμε μόνο Λογοτεχνικά προγράμματα. Προσπαθούμε να καλύπτουμε όλο το φάσμα και να συνδυάζουμε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα τα κλειστά οικοσυστήματα. Όπου μπορεί να μπει η Επιστήμη μπαίνει, η Τέχνη το ίδιο. Για παράδειγμα τώρα που κάνουμε τη Θεία Κωμωδία, παράλληλα δουλεύουμε και τον Bruegel και τον Ιερώνυμο Bosch, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο για κάθε κομμάτι γνώσης και να συμπληρώνει το ένα το άλλο. ‘Οσα βλέπετε στον χώρο της Βιβλιοθήκης είναι έργα παιδιών από διάφορες θεματικές ενότητες. Στα προγράμματα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή εβδομαδιαίως σαράντα παιδιά, ενώ πολλά περισσότερα την επισκέπτονται για να δανειστούν βιβλία” .

Πόσα παιδιά επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή σε εβδομαδιαία βάση;

Στα προγράμματα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή εβδομαδιαίως σαράντα παιδιά, ενώ πολλά περισσότερα την επισκέπτονται για να δανειστούν βιβλία.

Η βιβλιοθήκη ωστόσο έχει κάποιες ελλείψεις και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, με όποιον τρόπο μπορούμε, να καλυφθούν. Πρέπει να τοποθετηθεί μία ταμπέλα που να δείχνει ότι στον χώρο αυτό υπάρχει η βιβλιοθήκη. Πρέπει να τοποθετηθούν δύο προβολείς γιατί το σημείο είναι εντελώς σκοτεινό και είναι θέμα υψίστης ασφαλείας για τα παιδιά. Επιπλέον, πρέπει να φτιαχτεί εξ’ αρχής η τέντα στην αυλή, να αποκατασταθούν κάποιες ζημιές από υγρασία, λόγω διαρροής και να καθαριστεί άμεσα το οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τεράστιος. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση όταν το 95% της βιβλιοθήκης είναι χαρτί και ξύλο. Επιπλέον, χρειάζονται κάποια υλικά για τις κατασκευές τους, όπως χαρτόνια, μακετόχαρτα και διάφορα άλλα.

Η βιβλιοθήκη, εκτός από την ετήσια βοήθεια του Ιδρύματος στο Houston, και εκτός από τα λειτουργικά έξοδα του χώρου που καλύπτεται από τον Δήμο, δεν έχει άλλα έσοδα. Για τον σκοπό αυτό, το Ν.Π.Δ.Δ. Δ.Βικέλας και η πρόεδρος του κ. Νίνα Βλάχου, μετά από την πολύ επιτυχημένη συναυλία του κορυφαίου συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Μενανδρείων 2022 ανέλαβαν την εξής πρωτοβουλία:

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος δώρισε στο Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Βικέλας ένα cd που δημιούργησε με μελοποιημένα ποιήματα του Ι. Καμπανέλλη και τις ερμηνείες των Θεοδοσία Στίγγα και Φάνη Μεζίνη, το οποίο διατίθεται στην συμβολική τιμή των 10€. Όλα τα έσοδα θα δοθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς Search.

Ας βοηθήσουμε όλοι, αγοράζοντας ένα CD!!!.

Βοηθάμε τη βιβλιοθήκη, βοηθάμε τον Πολιτισμό!!!.

Μα πάνω απ’ όλα βοηθάμε τα παιδιά μας.

By ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Bachelor of Arts. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Μέλος Δ.Σ. Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου ''Ελπίδα Μάνας΄΄, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.